Vashiány vagy vízhiány is lehet a fáradtság oka

Állandóan fáradt? Lassan úgy érzi minden mozdulatnál mintha mázsás súlyok nyomnák és húznák ? Sosem érzi kipihentnek magát? Ne aggódjon lehet, hogy van néhány rossz szokása, amelyektől érdemes megszabadulnia.

 

 Amíg az ember fiatal és tele van életerővel, addig égetheti két végén is a gyertyát szokták mondani, de nem tanácsos… De eljön az idő, amikor már reggelente nem olyan frissen pattanunk már ki az ágyból, már egy-két órás alvással nem nagyon bírjuk és egyre többször érzi magát fáradtnak.

Tény kérdése, hogy az alváshiány hatalmas károkat okoz hosszú távon. Az állandó fáradtság idővel ingerültséggel párosul, a legapróbb dolog is felbosszantja a kialvatlan embert. Sem fizikailag, sem szellemileg nem tud magas szinten teljesíteni. A kevés alvás több evéssel is jár, mert valamivel pótolni kell a fogyatkozó energiát.

Tény, hogy a rendszeres testmozgás növeli az erőt és a kitartást, segít, hogy a szív és az érrendszer hosszú távon hatékonyabban működjön, és kellő mennyiségű oxigénnel és tápanyaggal lássa el a szöveteket. Azaz sose legyünk fáradtak elmenni mozogni, edzeni.

Tény az is, hogy a kevés folyadék bevitel is fáradtságot okoz. Már egy enyhe vízhiány is jelentősen csökkenti az energiaszintet, a dehidratáció jellemző tünete a fáradtság, a szédülés, a szomjazás és a didergés. A nem megfelelő mennyiségű ionok és a vízhiány agyműködési zavarokhoz, vérnyomáseséshez, szívritmuszavarhoz vezethet. A bőr sápadttá, hűvössé válik. Ha nem kedveli a vizet, jobb, ha újra felfedezi. Persze ihat nyugodtan cukormentes teát és limonádét is.

Tény, hogy a vas is fontos. Aki nem fogyaszt elegendő vasat, annak a vashiány lelassulást, ingerlékenységet, gyengeséget és figyelemzavart is okozhat. Mindennek az oka alapvetően az, hogy kevesebb oxigén jut a testbe. Növelje a vasbevitelt, hogy csökkentse a vérszegénység kockázatát. Együnk sovány marhahúst, babot, tofut, tojást, sötétzöld leveles zöldségeket, dióféléket és mogyoróvajat. Párosítsuk őket magas C-vitamin-tartalmú élelmiszerekkel, mert azok javítják a vas felszívódását.

Nem bizonyított, de lehet a sok kávé is alvászavart okoz néhányunknál. Teljesen normális a reggelt egy jó kávéval indítani. tanulmányok azt mutatják, hogy akár napi három csésze kávé sem árt, de a túlzott koffeinfogyasztás sokaknál komolyan megzavarhatja az alvás-ébrenlét ciklust. A rossz alvók kora délután igyák meg az utolsó kávét, 3 óra után már ne kockáztassanak.