Cukorbetegséget és szívbetegséget okoz a gyermekeknél a túlsúly

Egyre több a túlsúlyos gyermek, ami ellen tenni kell. Nem kell élsportolónak lenni, nem kell olimpikonnak lenni egyik gyereknek sem, de rendszeresen kellene mozogniuk és megfelelően táplálkozniuk. Már nemcsak Magyarországon de  Amerikában is komoly gondot okoz ez. Az amerikai vezető orvosi szaklapban, a New England Journal Medicine-ben jelent meg egy figyelemreméltó közlemény a súlyosan elhízott gyerekek emelkedett metabolikus szövődményeivel kapcsolatban, ami aggasztó.

A súlyosan elhízott testalkatú gyermekek, főként a fiúk olyan rizikófaktornak vannak kitéve, ami friss kutatások szerint növeli a szívbetegség és a cukorbetegség esélyét.

Ahogy súlyosbodik az elhízás gyermekkorban, úgy emelkedik a szívbetegség és a diabetes mellitus kockázata.- közölte a tanulmány szerkesztője, Asheley Skinner, az Észak-Karolina-i Egyetem Gyerekgyógyászati és Egészségügyi intézetének docense.

A szakértő kiemelte, a „legelhízottabb gyerekeknek kétszer akkora az esélye eme betegségcsoportok kialakulására, mint az enyhén túlsúlyosaknak”.

A masszív elhízás gyakorisága emelkedik az Egyesült Államokbeli gyermekek és fiatal felnőttek körében is, nemcsak Magyaroroszágon – derül ki a tanulmányból. 4% volt az aránya a súlyosan elhízottaknak 1999 és 2004 között a gyerekek körében. 2011 és 2012 között ez az arány 6% a vizsgálat alapján. Skinner és kollégái 8500, három és tizenkilenc év közötti túlsúlyos, vagy elhízott fiatal adatait elemezték.

A tanulmányból kiderül, hogy a vizsgált személyek 47%-a volt túlsúlyos, 36% minősült 1-es csoportba tartozó elhízottnak, 12% a 2-es csoportba, 5% a 3-asba sorolható. (1-es csoport a legkevésbé, 3-as a leginkább elhízott.)

Viszonyításként egy 10 éves fiú, aki 145cm magas 45kg-os súllyal 1-es típusú elhízottnak minősül, 52 kg-al 2-es típusúnak, 60kg-al pedig 3-as típusúnak – jelentette ki Skinner.

A kutatók olyan faktorokat vizsgáltak, mint a koleszterin-, a vérnyomás és a vércukorszint. Az egyes csoportba tartozó egyéneket referenciaként véve megfigyelték, hogy a 2-es és 3-as csoportba tartozó gyerekek között 1.6-2x gyakoribb az alacsony HDL koleszterinszint, amit „jó koleszterin” néven is gyakran említenek.

Csak a fiúkat vizsgálva a legelhízottabbaknak kétszer akkora az esélye az alacsony HDL szintre, mint az enyhén túlsúlyosaknak. A 2-es és 3-as csoportban 1.5-2.6x gyakoribbak a vércukorszint eltérések, mint a referenciacsoportban. Az eredmények ebben az esetben is rosszabbak a fiúk esetében. A vérnyomásértékek az előzőeknek megfelelően magasabbak a 2-es és 3-as csoportba tartozók körében. A súlyosan elhízott fiúk esélye hétszer nagyobb a magas vérnyomásra az enyhén elhízottakhoz viszonyítva.

Skinner hozzátette, a kutatók nem értik, miért jelent nagyobb veszélyt a kifejezett elhízás a fiúkra nézve. Ez egy súlyos intő jel, ami a prevenció és az intervenció fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kutatókkal egyetért Dr. William Muinos, a Gyerek Gastroenterológiai Intézet igazgatóhelyettese és a testsúly menedzsment program igazgatója.

Muinos tanulmányozta az eredményeket és elmondta, hogy azok igaznak tűnnek az általa kezelt betegpopulációjában is. Munkája során találkozott magas vércukor szinttel már 8 éves gyermek esetében is. Elmondta, hogy előfordul kóros koleszterin- és vércukorszint is a fiatalok között. A betegeknek és szüleiknek kiemelte, hogy a fiataloknál könnyebben alakul ki elhízás, ami a növekedési hormonoknak is köszönhető. „A növekedés éveiben a nem megfelelő táplálkozás növeli a zsírlerakódást.” – jelentette ki Muinos.

 

Tegyenek több zöldséget a gyerekek tányérjára! Muinos szerint legalább háromféle zöldséget kell elfogyasztani a főétkezéseknél.

Javasolja továbbá az egészséges fehérjeforrások, mint például hal, csirke vagy pulyka evését, valamint a szénhidrátok mennyiségének limitálását.

A testmozgás kötelező- hívta fel a szülők figyelmét.

Akárcsak , ahogy mi is hangoztatjuk nap mint nap a Gilda Maxban, hogy mozogni, mozogni, mozogni.

 

Referálta:
Jillek Bertalan

orvostanhallgató